Zaostřeno na spánek

Spánkem  strávíme  průměrně  122  dní  v  roce,  přesto  mu  mnohdy nepřikládáme dostatečnou váhu. V dnešní uspěchané době začínají lidé čím dál tím více trpět jeho nedostatkem, což se okamžitě odráží na jejich psychickém  a  v  krajním  případě  i  fyzickém  stavu.  Nadruhou  stranu  ani přemíra naspaných hodin tělu zrovna neprospívá. Kde je pomyslný zlatý střed?  Kolik  hodin  je  dobré  spát?  O  tom  všem  a  ještě  mnohem  více v dnešním článku.
 

 

Délka a kvalita spánku

Každý člověk potřebuje určitou dobu spánku denně, aby byl schopen dlouhodobé efektivní práce a byl plný energie. Jako běžný průměr se udává přibližně 7-8 hodin a extrémy na obě strany jsou považovány za nezdravé a mohou vést až ke zdravotním problémům. Kvantita ve většině případů nepředčí kvalitu, a stejně je tomu tak i u spánku. Ten by měl projít všemi fázemi,  které  jej  doprovázejí.  Z  tohoto  důvodu  se  nedoporučuje  užívání  léků  na  nespavost,  které
obcházejí  lehké  fáze  spánku  a  navozují  přímo  ty  hluboké.  Mnohem  lepším  řešením  je  vyhledání vhodných přírodních produktů, které řeší přímo příčiny nespavosti.
 

Pár tipů pro kvalitní spánek

Zapomeňte na přecpávání se v pozdních hodinách
Určitě  to  znáte,  přes  den  hekticky  zařizujete  spoustu  věcí,  nestíháte  se  pořádně  najíst  a  pak  se  to snažíte dohnat ve večerních hodinách, kdy naložíte svému zažívacímu traktu ohromnou porci. Ráno se pravděpodobně vzbudíte nevyspalí, rozlámaní a s kyselým pocitem v ústech. Pokud máte před spánkem  hlad  nebo  chuť  na  něco  malého,  zkuste  si  dát  nějaké  lehčí bílkoviny (proteiny), malý  kousek  sýra nebo zeleninu.
 
Podle Michaela Irwinga, psychiatra a experta na spánek, klesá při zkrácení spánku o 40 nebo více procent obranyschopnost těla o polovinu. Aby mohl imunitní systém pracovat naplno, potřebujete podle vědců spát nejlépe plných osm hodin. Když totiž spíme, náš obranný systém má méně práce a může se dostatečně regenerovat. Nedostatek spánku jej oslabuje a zhoršuje jeho výkonnost. Jsme-li přepracovaní, musí náš imunitní systém vynaložit mnohem větší námahu, aby zlikvidoval nepřátelské viry a bakterie. Zkuste si proto naplánovat denní činnost tak, abyste měli alespoň hodinku denně odpočinek. Více zde.

Vhodná matrace

V dnešní době je na trhu obrovské množsví matrací, které nabízejí různé parametry a vlastnosti. Kvalitní matrace je základ zdravého spánku a prevence bolesti zad.
 

Rušivé prvky

Mobily, telvize, rádia… Všechny tyto elektronické přístroje vydávají určité vlnění, které působí negativně na kvalitu spánku. V ideálním případě je dobré tyto přístroje úplně vypnout, ne pouze ztlumit. Jeden  z  nejhorších  nešvarů  dnešní  doby  je  usínání  s  mobilním  telefonem  pod  polštářem,  což  z dlouhodobého hlediska není nic zdravého. Odložte jej proto alespoň pár metrů bokem, přes noc vám nic neuteče!
 
 
Hezký den a mnoho krásných snů vám přeje 
Jiří Maliňák
Podle Michaela Irwinga, psychiatra a experta na spánek, klesá při zkrácení spánku o 40 nebo více procent obranyschopnost těla o polovinu. Aby mohl imunitní systém pracovat naplno, potřebujete podle vědců spát nejlépe plných osm hodin. Když totiž spíme, náš obranný systém má méně práce a může se dostatečně regenerovat. Nedostatek spánku jej oslabuje a zhoršuje jeho výkonnost. Jsme-li přepracovaní, musí náš imunitní systém vynaložit mnohem větší námahu, aby zlikvidoval nepřátelské viry a bakterie. Zkuste si proto naplánovat denní činnost tak, abyste měli alespoň hodinku denně odpočinek.