Žloutenka aneb nemoc špinavých rukou

Slovo žloutenka se teď skloňuje všemi médii.
Také různé desinfekce objevují na zastávkách či nemocnicích.
Co představuje za nebezpečí a měli bychom z ní mít obavu nebo není potřeba se ničeho obávat ?

Co je to žloutenka ?

Žloutenka, odborně ikterus, je výraz používaný pro žlutavě zbarvenou kůži, sliznice a oční skléry. Způsobuje ji vysoká koncentrace, látky zvané bilirubin, v krvi. Může se ovšem vyskytovat i u jiných onemocnění, jako jsou např.: neprůchodnost žlučových cest, rozpad krvinek, a jiná onemocnění jater.

Mluvíme-li o virové hepatitidě, pak jednoznačně jde o infekční zánět jater a příznak v podobě žloutenky jej nemusí vždy doprovázet. Při tomto onemocnění jsou játra napadena virem hepatitidy typu A, B, C, D, E nebo G.


 

Jak předcházet žloutence

Nejúčinnější způsob jakékoliv nemoci či choroby je prevence (z lat. praevenire, předcházet).

Co to znamená:

  1. Dodržovat základní hygienická pravidla. Pokud si nemáte, kde umýt ruce, jistě vám přijde vhod tato skvělá "věcička" (viz obrázek výše).Vejde se do kapsy či dámské kabelky a důkladně očistí nejen vaše ruce. Řeč je o Microsilver Gelu na ruce.
  2. Posílení imunity. Posílená imunita si dokáže s viry a infekcemi poradit. Výbornými pomocníky jsou ALOE VERA a COLOSTRUM. Aloe Vera gel redukuje jaterní poškození buněk a zlepšuje některé jejich  biochemické  parametry,  v  některém  případě  dovede i  zvrátit proces při odumírání, mění metabolismus tuků ve velkých cévách a zmenšuje lymfatický infiltrát v jaterní tkáni. Zvyšuje množství žluče a podporuje sekreční aktivitu jaterních buněk. Na hepatoprotektivním účinku se podílí i antioxidační aktivita. Při toxickém poškození jaterních buněk-úprava jaterních testů v laboratoři, potvrzeno i histologicky. (Hepatoprotective potential of Aloe barbMill.against carbon tetrach. Induced hepatotoxicity. Ethnopharmacol 2007)
  3. Očkování. Můžete se nechat očkovat proti Hepatitidě typu A, B. Proti ostatním však vakcíny zatím neexistují.
 

Co dělat, když už žloutenku dostanu

Pokud se stane a přes veškeré opatření dostanu hepatitidu, pak je potřeba vyhledat co nejrychleji lékařskou pomoc.

Závěr

Pokud budeme dodržovat základní hygienická pravidla, pít ALOE VERU a užívat COLOSTRUM, může se nás hepatitida zcela vyhnout.

 


Hezký zbytek léta VÁM přeje

Jiří Maliňák, srpen 2016

 

 

Použitá literatura:

  • MUDr. Milan Čarvaš - Působení Aloe Vera na lidský organismus-  LR magazín z roku 2012
  • wikipedie.cz