Abeceda parfémů

  

Ambra má teplou a těžkou vůni, mírně nasládlou a aromatickou. Propůjčuje parfému orientální charakter.   Neroli je vůně hořkých oranžových květů. Je aromatická, hořko-sladká, ovocná a lehce květinová. Připomíná slunce a teplo.
Bergamot je voňavé ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu. Voní čerstvě, šťavnatě a sladce.    Orientální vůně mají teplý, silný, smyslný a svůdný charakter. Jedná se často o vůni exotických květin, vanilky, ambry a bobů tonka.
Citrusové tóny (pomeranč, citron, bergamot, limetka a grapefruit) propůjčují vůni lehkost, šťavnatost, mají osvěžující charakter.   Oud je arabský termín pro vonnou esenci získávanou ze vzácného stro- mu Aquilara Malaccensis Lam, známého pod názvem Agarwood. Jde o jednu z nejdražších parfémových složek vůbec. Na Východě je oud známa více než 2000 let, přestože se celosvětově využívá teprve krátce.
Dřevité vůně (cedrové dřevo, santalové dřevo, pačuli a vetiver) se nejčastěji používají při vytváření základní nóty parfému. Tradičně je najdeme zejména v pánských vůních. Současné trendy ale ukazují, že jsou mnohem častěji využívány také při výrobě dámských parfémů.   Pačuli je tropická bylina z čeledi hluchavkovitých. Má zemitou, dřevitě-sladkou, těžkou vůni. Pačuli dodává vůni tajemnou a svůdnou auru.
Santalové dřevo má sametově teplou a konejšivě sladkou vůni.   Pižmo vyzařuje přírodní teplo a sladkost.
Santalové dřevo jsou semena plodů stromu silovoně obecného. Mají teplou, květinovou, mírně orientální a afrodiziakální vůni, připomí- nající vanilku a marcipán.   Tuberóza je známá též jako nocovka, neboli noční hyacint či bělo- květ. Jedná se o vytrvalou rostlinu s výrazným, bílým, silně vonícím květenstvím. Tuberóza je vynikající vonná esence využívaná zejmé- na v luxusních parfémech.
Heliotrop má pudrovou, sladkou vůni připomínající vůni vanilky, marcipánu a mandlí.   Vanilka je považována za královnu koření. Vyznačuje se teplou, jemnou, sladkou a intenzivní vůní.
Iris je rostlina z čeledi kosatcovitých. Je charakteristická svou ze- mitou, sladce dřevitou vůní.   Vetiver je rostlina, jejíž kořeny mají silnou kouřově dřevitou vůni. Je jednou z vonných látek, bez kterých se parfumerie neobejde – zvláš- tě pak pánské parfémy. Má zemitou, dřevitou, tabákově teplou vůni.
Jasmín se používá při výrobě především dámských parfémů. Vyznačuje se sladkou, opojnou vůní s medovou nótou.   Vodní tóny evokují svěžest, lehkost a průzračnost vody.
Kardamom je koření hojně využívané v arabských zemích. Má pikantní, aromatickou vůni.   Ylang-ylang je nažloutlá květina, která se pěstuje v jihovýchodní Asii a voní podobně jako jasmín: květinově, sladce a opojně.
Mořské nóty navozují svěží, čistou a silnou vůni připomínající mořský vánek, vodopád nebo oceán.    

 

Vaši Marta a Jiří Maliňák, LR partneři tělem i duší

Použitá literatura:

  •        Lexikon LR produktů    
  •        wikipedie.cz
  •        Tobias Pehle & Sylvia Jonas Parfém