Vůně aneb jak je správně testovat

 


Všude kolem nás jsou nějaké vůně. Mám na mysli ty, které si kupujeme v obchodech, na internetu nebo od svých známých, tzn. ty, které označujeme EdP nebo-li parfémované vody či EdT - vody toaletní.
Jaký je mezi nimi rozdíl a jak si správně vybrat vůni, tak o tom v následujícím článku.

Volba vůně

Pocity, které zažíváme, vyjádří-li se někdo pozitivně o tom, jak voníme, vysvětlují, proč mnoho lidí tolik fascinuje svět vůní a proč mu přikládají tak velký význam. Vybrat si a používat parfém nebo kolínskou vodu představuje hluboce osobní rozhodnutí, které málokdo bere na lehkou váhu. Výběr ze spousty možností, které nabízejí parfumerie, drogerie, supermarkety nebo testr s vůněmi od kamaráda či kamarádky, tak představuje nejen nelehkou volbu, ale je téměř existenční otázkou.

 

Správnou vůni volíme podle mnoha kritérií. Na jedné straně rozhoduje náš osobní pocit a vkus. Nejde přitom pouze o to, že si dovolíme něco obzvlášť pěkného, ale důležitou roli hraje také to, že se díky parfému dobře cítíte, což se odráží i na našem sebevědomí. Na druhé straně máme při volbě parfému na zřeteli jeho pozitivní působení navenek. Jde o součást stylu, který vyjadřuje individuální osobnost, ale také vztah k ostatním lidem, ke společnosti.

 

Trh toho nabízí opravdu hodně a vyznat se v tom je někdy nad lidský úkol.
Pojďme se na to společně podívat.

 

Typy vůní 

Podle koncentrace vonných olejů (parfemovaných esencí) rozlišujeme:

  • Parfém (Parfum) – nejkvalitnější vůně s vysokým poměrem vonných esencí  15 – 30%. Stojí nejvíce, obsah lahvičky je cca 10 ml a cena může dosahovat i desítku tisíc korun českých.
  • Parfémová voda (Eau de Parfum, EdP) –  poměr vonných esencí 8 – 15%. Nejčastější objem 50 ml. Cena se pohybuje v rozmezí tisíců korun.
  • Toaletní voda (EdT) – poměr vonných esencí  4 – 8%. Nejčastější objem 50 - 100 ml. Cena se pohybuje v rozmezí několika stovek korun.
  • Kolínská voda (Eau de Cologne, EdC) – poměr vonných esencí je nejnižší  0,8 – 5%. Dnes se moc nepoužívají. Nahradili je většinou Deo spraye. Jsou nejlevnější.
 

Jak správně testovat vůně?

Nejdřív vyberte několik vůní, max 4. Ty, které Vás zaujmou, naneste na dvě až čtyři místa na těle (na zápěstí, loketní jamky, jednoduše tam, kde se nachází krevní řečiště – vůně potřebuje ke svému rozvinutí teplotu těla).

Pak naneste každý vzorek buď  na zápěstí nebo loketní jamku. Jinam nemá smysl, těžko si budete čichat např. k pupíku či na krk.
Potom počkejte alespoň 20 - 30 minut, aby se vůně spojila s pokožkou a mohla se rozvinout. Mezi tím si můžete uvařit kávu či přečíst noviny. Ovšem jen pokud nejste v parfumérii, ale jste např. doma a máte testr s vůněmi u sebe. V parfumérii či drogérii tento komfort nemáte. Zatím. 
Po uvedené době si můžete přivonět, tzn. po 20 - 30 minutách přičichnout k nanesené vůni. Než budete testovat další vůni, počkejte 15-20 vteřin,
abyste si mohli neutralizovat čich.

 

Rozvíjení vůně probíhá ve třech fázích, které se nazývají nóty vůní:

1. nóta (hlavní): vůně bezprostředně po nanesení, prvních 5 až 10 minut. Tato vůně nic nevyjadřuje, převládá spíše alkohol, který musí nejdříve vyprchat. Alkohol je nosnou bází parfémového produktu.

2. nóta (srdeční): vůně,která vzniká po 10 až 20 minutách. Parfém se spojuje s pokožkou a pomalu se vlivem její teploty rozvíjí.

3. nóta (základní): vůně, která se po 20 až 30 minutách vlivem teploty pokožky rozvinula. Tato vůně Vás provází celý den.
 

Jak objevit ten nejvhodnější parfém ?

Odpověď  zní: podle typu pokožky.

Každý člověk má svou individuální, vrozenou vůni, kterou vyzařuje jeho pokožka.

Proto je její typ pro volbu té pravé vůně rozhodující.

Kouzelná slova tedy zní:

Objevte harmonii mezi vrozenou vůní a zvoleným parfémem.

Harmonie vrozené vůně a dobře zvoleného parfému přispívá k dobrému pocitu, k prohloubení osobního vyzařování a ke zvýšení aktivity.

Nečekejte a ozvěte se ještě dnes zde, abychom mohli vybrat tu pravou vůni přímo pro vás.
 

Hodně štěstí při výběru vůní VÁM přeje Marta Maliňáková

září 2014