Malý luxus pro každý den

Dobrý den, na dnešní den jsem se obzvláště těšil, protože se budeme bavit o parfémech, přesněji Jak správně vybrat vůniVůně, od jednoduché pánské vody po holení až po ušlechtilý dámský parfém, obohacují náš každodenní život. Tento malý luxus si může v dnešní době dopřát opravdu každý.

Když jsem byl malý hoch, zastával jsem názor, že muž má „smrdět a prdět“. Později, když jsem dospíval v muže, zejména v době, kdy jsem navštěvoval taneční kursy pro začátečníky, jsem zjistil, že nevystačím jen s tatínkovou vodou po holení, ale že je potřeba používat i něco jiného, neboť při navazování známostí s opačným pohlavím rozhodují i jiné věci než je logika a rozum. A tak jsem se rozhodl, že si opatřím nějakou vůni. Záměrně říkám nějakou, protože  v té době jsem neznal rozdíly mezi toaletní či parfémovanou vodou nebo parfémem.

Jistě se ptáte, jak to s tou vůní do tanečních dopadlo. Nebudu VÁS dlouho napínat, vůni jsem nakonec dostal od své maminky, která vycítila, přesněji ucítila po mé návštěvě parfumérie, že s tím mám problém a že si v tom množství 
a různorodosti, které dané obchody nabízejí, nedokáži vybrat.

Jak tedy vybrat tu správnou vůni ?

Nejprve se přesuňme trochu do dějin (historie) a povězme si něco o tom, jak vznikl tento voňavý svět.

Výrobu vůní objevil člověk, když si všiml, že při pálení určitých druhů dřeva, se  uvolňuje příjemné aroma. A na světě byl první parfém. Slovo parfém totiž pochází z latinského „per fumum“ a znamená „Skrze kouř“. O pálení dřeva se zmiňuje i bible, v částech, kde se píše o pálení cedrového dřeva a myrhy.  Postupem času vonné oleje nahradily kouř.

K vývoji ve výrobě došlo hlavně díky arabům a peršanům, kteří objevili nové postupy a začali používat nové materiály. Tento vývoj ovlivnil výrobu parfémů v celé Evropě. První moderní parfém v Evropě vyrobil jistý mnich v Maďarsku za vlády královny Alžběty Polské (1370) – parfém byl známý po celé Evropě. V 16. století v tomto oboru prosperovala hlavně Itálie. Odtud byl vyslán parfumér na dvůr francouzské královny Kateřiny Medicejské. Jeho laboratoř byla propojena s královninými pokoji, aby nemohly být ukradeny receptury. Francie se rychle stala centrem výroby pafrémů a kosmetiky.

 

V současnosti se vyrábí většina parfémů v závodě 4711, což je číslo popisné v Kolíně nad Rýnem Glockengasse (Německo). O samotný zárodek těchto produktů se postaral italský emigrant Johann Maria Farina, který zplodil svůj první parfém zhruba v 18. století, díky čemuž také vznikla společnost Eau de Colonge. Po několika dlouhých rodinných nešvarech a krizích, ve kterých nakonec rodina přišla o značku společnosti Farina, přišlo na přetřes právě ono číslo 4711, které bylo číslem bydliště domu rodiny. V pozadí dalšího skupování a rozprodávání značky parfémů 4711 docházelo především k vývoji velice omamných a specifických vůní, které si svojí kvalitu drží až dodnes.

Typy vůní 

Podle koncentrace vonných olejů (parfemovaných esencí) rozlišujeme:

  • Čistý Parfém (Parfum) – nejkvalitnější vůně s vysokým poměrem vonných esencí  15 – 30%. Stojí nejvíce, obsah lahvičky je cca 10 ml a cena může dosahovat i desítku tisíc korun českých.
  • Parfémová voda (Eau de Parfum, EdP) –  poměr vonných esencí 8 – 15%. Nejčastější objem 50 ml. Cena se pohybuje v rozmezí tisíců korun.
  • Toaletní voda (EdT) – poměr vonných esencí  4 – 8%. Nejčastější objem 50 - 100 ml. Cena se pohybuje v rozmezí několika stovek korun.
  • Kolínská voda (Eau de Cologne, EdC) – poměr vonných esencí je nejnižší  0,8 – 5%. Dnes se moc nepoužívají. Nahradili je většinou Deo spraye. Jsou nejlevnější.
     

Jak už bylo napsáno výše, liší se podle vonných olejů (parfemovaných esencí). Existují na to tabulky, které se dají získat na webu či v odborné literatuře.

Obecně platí, že čím více vonných olejů v daném výrobku je, tím více vydrží a tím je také dražší. 

 

Důležitou roli při výběru hraje pro jaký účel budeme parfém používat. Stejně jako oblečení si volíme podle příležitosti, ať už je to pro práci, volný čas, sportovní aktivity, návštěva divadla, kina, apod. volíme si vůně. Např.

  1. pro každodenní chození do práce se hodí jednoduchá lehká nevtíravá vůně. Např. kompozice broskve, něžného leknínu, okouzlující fialky a santalového dřeva.
  2. pro sport volíme svěží, sportovní vůně, např. kombinace mořských tónů, levandule a cedrového dřeva.
  3. do divadla vybíráme šaramantní vůně. Např. vůně okouzlující kombinace levandule, zelené máty a tonka bomba.

Volba vůně

Další roli hraje osobní pocit a vkus.  Na jedné straně rozhoduje náš osobní pocit a vkus. Každý do vůně vkládá svá očekávání, odpovídající právě jeho povaze
a vkusu. Jinými slovy každému se prostě nemůže líbit vše.

Na testování vůni je potřeba si udělat čas. Zkoušet nové vůně bychom měli nejlépe ráno, kdy náš nos je ještě nezatížený a může dobře přijímat vonné látky. A pokud testujeme více vůni, pak maximálně 4 a než přičichneme k nové vůni mezi jednotlivými vůněmi měli bychom neutralizovat čichové buňky přičichnutím ke kávě

 

Jak správně testovat vůně?

Zapomeňte na testovací papírky. Správně můžeme vůni poznat jen na svém neparfémovaném těle. Nejdřív vybereme několik vůní, maximálně 4. Ty, naneste na zapěstí, loketní jamky, jednoduše tam, kde se nachází krevní řečiště – vůně potřebuje ke svému rozvinutí teplotu tělu.

 

Rozvíjení vůně probíhá ve třech fázích, které se nazývají nóty vůní:

  1. nóta (hlavní), tzv. svrchní tón: vůně bezprostředně po nanesení, trvá prvních 5 až 10 minut. Tato vůně nic nevyjadřuje, převládá spíše alkohol, který musí nejdříve vyprchat. Alkohol je nosnou bází parfémového produktu.
  2. nóta (srdeční), tzv. střední tón: vůně, která vzniká po 10 až 20 minutách. Parfém se spojuje s pokožkou a pomalu se vlivem její teploty rozvíjí.
  3. nóta (základní, TÉLO), tzv. základní tón: vůně, která se po 20 až 30 minutách vlivem teploty pokožky rozvinula. Tato vůně Vás provází celý den. Tvoří ho nejtěžší a nejtrvanlivější složky parfému.

Z toho vyplývá, že k danému vzorku má smysl až po 30 minutách.

 

Na závěr mi dovolte, abych zrekapituloval nejdůležitější body při výběru parfému:

  1. vědět jaký druh požaduji, tzn. (EdP, EdT, ..)
  2. pro jaký účel ho budeme používat
  3. udělat si na výběr vůně čas
  4. testovat max. 4 vzorky
  5. přičichnout až po 30 minutách po nanesení vzorku
  6. mezi jednotlivými vzorky neutralizovat čich kávou
  7. nerčekejte a ozvěte se ještě dnes zde, abychom mohli vybrat tu pravou vůni přímo pro vás.
 

Hezký zbytek léta a hodně zdaru při výběru vůně VÁM přeje

Jiří Maliňák, srpen 2015

 

 

 

Použitá literatura:

  • wikipedie.cz
  • Tobias Pehle & Sylvia Jonas Parfém